11/08/2021
Er bestaan verschillende keukenindelingen, maar hoe weet je nu welke het beste bij jou en de beschikbare ruimte in je woning past? Ontdek welke types keukens er bestaan.
Gesloten of open keuken?
De eerste vraag die je je moet stellen, is of je een open of een gesloten keuken wilt. Natuurlijk hangt dit er geheel van af of je een open ruimte ter beschikking hebt, of er één kan en wil creëren. Een open keuken zegt het zelf: je krijgt een open, ruim gevoel. Er is genoeg plaats om samen te koken en je blijft contact hebben met de rest van de leefruimte. Wanneer je een sloddervos bent, is een open keuken natuurlijk gevaarlijk. De rommel die je achterlaat op je keuken is voor iedereen constant zichtbaar in de woonkamer. Ook lawaai en geur kan een hindernis zijn. Als iemand naar tv kijkt, terwijl jij in de keuken staat te mixen bijvoorbeeld. Overweeg dus goed of je liefst een gesloten of open keuken wilt.
Keukeneiland of niet?
De laatste jaren is een keukeneiland het meest gevraagde onderdeel van een keuken. Waarom ook niet, het zorgt immers voor extra werkruimte, je kan er je ontbijttafel van maken, je kan er met zijn allen samen koken … Een eilandkeuken is perfect voor een open keuken. Zo vorm je een geheel met de rest van je woning. Je moet er natuurlijk wel genoeg ruimte voor hebben, want zo’n keukeneiland neemt wel wat plaats in. Ergonomisch bekeken plaats je best de spoelzone in het keukeneiland. Let er ook op dat je tussen het kookeiland en de wandkasten minstens 120 cm bewegingsruimte voorziet. Dan heb je genoeg plaats om comfortabel te koken.
Dubbelwandige of enkelwandige keuken?
Heb je een kleinere, afgesloten ruimte en wil je die optimaal benutten? Ga dan voor een dubbelwandige keuken. Dat wil zeggen dat je tegenover elkaar twee muren met kasten hebt. In de andere twee muren zit een deur en een raam. Chef-koks verkiezen deze opstelling omdat ze zo gemakkelijk met één draaibeweging van de ene kookzone naar de andere kunnen. Ook hier telt dat je best minimaal 120 cm bewegingsruimte voorziet. Heb je wat meer ruimte en kook je graag met meerdere samen? Opteer dan voor 2,40 meter tussenruimte.
Heb je weinig ruimte of woon je in een appartement? Dan kan een enkelwandige keuken een goede optie zijn. Let wel dat dit ergonomisch gezien de minst goede optie is. Je moet al je bewegingen op één lijn doen. Bij het keukenontwerp is het dus enorm belangrijk om de verschillende keukenzones goed in te plannen.
U-, G- of L-keuken?
In een U-keuken beperk je het aantal stappen binnen de ergonomische keukendriehoek. Voor extra opbergruimte ga je voor speciale hoekkasten met laden. Zorg ook hier voor minstens 120 cm ruimte tussen kastwanden.
Een G-keuken is vooral goed in een grote ruimte. Het keukeneiland wordt eigenlijk vervangen door een stuk werkblad dat vasthangt aan de rest van de keuken. De werkruimte is groot, de plaats die de keuken inneemt wordt optimaal gebruikt. Zoals bij een U-keuken heb je door de hoekkasten met laden meer opbergmogelijkheden.
Een L-keuken zorgt ervoor dat je plaats hebt voor een aparte keukentafel. Hoge keukenkasten en hoekkasten creëren veel opbergruimte. Let er wel op dat er langere loopafstanden zijn dan bij een U- of G-keuken. Dit kan je vermijden door de spoelbak centraal te plaatsen zodat je er gemakkelijk bij kan.
Bij Keukens Robbelin helpen we je bij de keuze voor het juiste keukentype voor je ruimte en voor jouw levens- en kookstijl. Graag meer informatie of een keukenontwerp op maat? Maak een afspraak!
Contact
Showroom
Oostendesteenweg 22
8480 ICHTEGEM
MA, DI, DO en VRIJ: 13 u 30 tot 18 u
ZAT: 9u tot 12u
WOE en ZON: gesloten (of op afspraak)