Keukens Robbelin - 10 keukenfouten en hoe je ze kan vermijden

Oostendesteenweg 22 - Ichtegem

10 keukenfouten en hoe je ze kan vermijden

13/07/2021

Wanneer je een keuken wilt kopen, denk je eerst en vooral aan hoe die er moet uitzien. Welke kleur wil je, welk materiaal kies je voor het keukenblad … Pas veel later denk je na over de juiste indeling van de keuken. En net daar worden de meeste keukenfouten gemaakt. Check de 10 fouten die je absoluut moet vermijden bij het kiezen van je keuken. 

 

 

Keukenfout 1: De heilige keukendriehoek wordt niet gerespecteerd

Keukenspecialisten noemen de perfecte verhouding tussen fornuis, koelkast en gootsteen wel veelal de heilige keukendriehoek. Dit zijn de drie zaken in de keuken die het best bereikbaar moeten zijn, omdat je die nu eenmaal het meeste nodig hebt tijdens het koken. De gootsteen moet vanaf het werkblad en het fornuis zeer gemakkelijk toegankelijk zijn. Je legt er namelijk je vuile vaat in, moet er water in afgieten na het koken, legt er iets in dat nog moet ontdooien … 

 

Een handig weetje: welke indeling je keuken ook heeft, de som van de poten in de keukendriehoek moet minimaal 3,3 meter zijn en maximaal 8,25 meter. Wanneer die werkdriehoek te klein is, loop je in elkaars weg. Als die te groot is, dan zet je veel te veel stappen tijdens het koken en geraak je er alleen maar vermoeid door. 

 

Keukenfout 2: Te weinig werkruimte

Of je nu een keukeneiland hebt of niet, er moet sowieso genoeg ruimte zijn om te kunnen koken. Te weinig plaats op je werkblad zorgt sowieso voor frustraties. Het werkblad is het meest gebruikte plekje in je keuken. Daar doe je namelijk alle voorbereidingen, dresseer je de borden en drop je soms zelfs de vuile vaat. Als keukenexpert geven we je graag mee dat de minimale werkruimte 90 cm moet bedragen. 

 

Keukenfout 3: Omgekeerde keukenzones

Over werkruimte gesproken, wist je dat je in je keuken verschillende zones hebt? Drie ervan ken je al: de spoelruimte met gootsteen en vaatwas, de kookzone met fornuis, de voorraadruimte met koelkast. We voegen er nog twee keukenzones aan toe: de bergruimte en de voorbereidingszone. Wanneer je rechtshandig bent, ga je voor een rechtse keuken. Dan voorzie je deze ruimtes best in deze volgorde van links naar rechts: voorraad, bergruimte, spoelruimte, voorbereidingszone en kookzone. Ben je linkshandig, voorzie je deze zones in de omgekeerde volgorde. Op deze manier verminder je de loopafstand die je moet overbruggen tijdens het koken. 

 

Keukenfout 4: Geen spatwand

Een spatwand staat vaak niet op je lijst met vereisten in de keuken. Daardoor wordt deze veelal vergeten. Nochtans kan deze er op lange termijn voor zorgen dat de wand aan je fornuis mooi proper blijft. Denk maar aan al het water, vet en stoom die je wand zal aantasten. Een spatwand schoonmaken is veel gemakkelijker dan de geverfde muur. Een spatwand kan uit metaal of plastic bestaan, maar je kan ook kiezen voor mooie tegels. 

 

Keukenfout 5: Keukenblad te hoog of te laag

Als je kleiner bent, wil je niet de hele tijd op de tippen van je tenen moeten staan om comfortabel te koken. Ben je wat groter, dan krijg je snel rugpijn door te veel gebogen te staan. Informeer dus goed over de hoogte van het werkblad, zodat je altijd comfortabel kan koken. 

 

 

Keukenfout 6: Slechte verlichting

Licht in de keuken gaat niet alleen over de juiste sfeer creëren. Om niet in je vingers te snijden is correct licht ook nefast. Bekijk je keukenontwerp goed en zorg dat er boven de belangrijkste werkruimte direct licht voorzien wordt. Accentverlichting kan je dan op andere plaatsen voorzien. Zo heb je de perfecte combinatie van licht dat voor veiligheid én sfeer zorgt. 

 

 

Keukenfout 7: Te veel kasten

Hoe meer kasten, hoe meer opbergruimte. Fout! Alles hangt af van hoe breed die kasten precies zijn. Heb je veel keukenkasten, maar zijn ze allemaal supersmal? Dan verlies je veel ruimte. Een grote pan krijg je er bijvoorbeeld al niet in. wist je dat je in een kast van 90 cm breed tot wel 20% meer kan opbergen dan in twee kasten van 45 cm?

 

 

Keukenfout 8: Slechte ventilatie

In een keuken hangen nu eenmaal honderden verschillende geurtjes. Het liefst ruiken deze goed, maar het is je zeker al overkomen dat je iets laat aanbranden. Wanneer je afzuigsysteem niet goed in elkaar zit, zal die stank lang blijven hangen. Ook als je vis klaargemaakt hebt, ruik je die liefst niet tot de dag erna. Een goed ventilatiesysteem in de keuken zal de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk verbeteren. Het zal er ook voor zorgen dat je het raam niet continu moet openzetten.

 

Keukenfout 9: Niet recycleren

Tegenwoordig is klimaat een van de meest besproken onderwerpen. Recycleren hoort er nu eenmaal bij. Bij het ontwerpen van je keuken denk je dan ook best al na over verschillende soorten afvalbakken. Zo kan je efficiënt gaan sorteren.

 

Keukenfout 10: Geen keukenexpert raadplegen

Online vind je heel wat kant-en-klare keukenontwerpen. Die zijn echter niet op maat van jouw beschikbare ruimte gemaakt, noch houden ze rekening met wat jij specifiek nodig hebt in de keuken. Keukenexperten en interieurarchitecten beschikken over de juiste kennis om je te helpen aan het perfecte keukenontwerp voor jou. Ze stellen de juiste vragen zodat ze exact achterhalen hoe jij je keuken op maat ziet. Ze houden bovendien rekening met je stijl en, niet te vergeten, met je keukenbudget.

 

Bij Keukens Robbelin vind je zulke keukenexperten. Wij helpen je met een keukenontwerp op maat van jouw keuken-DNA. Zo ben je zeker dat je alle bovenstaande keukenfouten vermijdt en levenslang geniet van de juiste keuken, die volledig uitgerust is om het koken makkelijker te maken. 

 

Graag meer informatie of een keukenontwerp op maat? Maak een afspraak!

Deel dit bericht

 

Robbelin_20200630_keukenfouten_zonderlogo_01