Keukens Robbelin - De juiste keukenzones voor jouw kookgewoontes

Oostendesteenweg 22 - Ichtegem

De juiste keukenzones voor jouw kookgewoontes

27/11/2020

Zone 1: voorbereidingszone

In een keuken die optimaal ingericht is, bevindt de voorbereidingszone zich rechts van de spoel- en afvalzone. Hier gebeurt het allemaal: hier bereid je die snelle of zeer uitgebreide maaltijd voor. Om efficiënt te kunnen koken, hou je kruiden, kommen, keukentoestellen, snijplanken best dicht bij het werkblad. Plaats de spullen daarom in de laden, boven- of onderkasten dicht bij het werkblad.

 

Zone 2: kookzone

Het fornuis, de oven, microgolfoven, dampkap vormen samen de kookzone. Kookpotten en pannen plaats je idealiter dicht bij deze zone, en nog het best onder het fornuis. Rond de kookzone voorzie je best nog een stukje voorbereidingszone, zodat je alles binnen handbereik hebt om in je pannen en potten klaar te maken.

 

Zone 3: spoelzone

Hier draait alles rond de spoelbak. Deze bevindt zich ergens tussen de voorbereidingszone en de kookzone, zodat je daar gemakkelijk vuile vaat kan plaatsen. Heb je een vaatwas? Dan raden we aan om die links van je spoelbak en vuilbak te voorzien als je rechtshandig bent. Met je rechterhand verwijder je restjes van de borden en met je linkerhand zet je de borden in de vaatwasmachine.

 

Zone 4: bevoorradingszone

Alle gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen vind je in deze zone. Daarbij horen ook de koelkast en diepvriezer. Voorzie dit dicht bij de voorbereidings- en kookzone zodat je alle ingrediënten snel kunt uithalen en terug op hun plaats zetten. Wist je dat we gemiddeld zo’n 36 keer per dag de koelkast openen? Die koelkast plaats je dus maar best niet te ver weg.

 

Zone 5: opbergzone

Een keukenrobot, messenset, koffiemachine, waterkoker, kruidenrek … Zeer handige tools, maar hou er rekening mee dat ze ook allemaal veel plaats innemen. De meeste machines gebruik je ook niet dagelijks, dus hoeven ze geen prominente plaats in te nemen.

 

Wat je wel dagelijks gebruikt zijn glazen, bestek en borden. Zorg dat je van de vaatwas naar de kast geen onnodige stappen moet zetten en hou beide dicht bij elkaar.

 

Vermijd omgekeerde keukenzones

Nog een tip: vermijd omgekeerde keukenzones. Wanneer je rechtshandig bent, ga je voor een rechtse keuken. Dan voorzie je deze ruimtes best van links naar rechts: voorraad, bergruimte, spoelruimte, voorbereidingszone en kookzone. Ben je linkshandig, voorzie je deze zones in de omgekeerde volgorde.

 

Een keuken met optimale keukenzones? Ga voor een keukenontwerp op maat van Keukens Robbelin!

Deel dit bericht

 

Robbelin_FB_Post_20201125_1_kookgewoontes